Wegwerpmaskers zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik

disposable mask 01 (small).jpg

Als ik door de stad loop, dan schat ik dat 70% van de mensen (nog steeds) chirurgische wegwerpmaskers gebruiken. Op lange termijn zijn ze niet alleen ontzettend duur, maar ze bieden eigenlijk onvoldoende bescherming voor dagelijks gebruik.

Chirurgische wegwerpmaskers werden voor het eerst gebruikt in de jaren 60. Ze zorgden ervoor dat patiënten geen extra infecties opliepen tijdens medische behandelingen. Ze zijn daarom uitermate geschikt voor een frontale bescherming. Zeg maar het moment waarop het medisch personeel tegenover (!) de patiënt komt te staan.

Maar in een winkel, een drukke straat of op het openbaar vervoer, is die frontale bescherming niet voldoende. Vooral de zijkanten van een wegwerpmasker sluiten niet aan op het gezicht en krijgen aerosolen al snel vrij spel. Een studie aan de TU Delft toont alvast het belang van een goede pasvorm op het gezicht. Het chirurgisch wegwerpmasker scoort ondermaats en vormt een gevaar voor wie zich achter de gebruiker bevindt.    

Een tweede probleem die we zien, is het gebruik bij regenweer. In de meeste steden is het dragen van een masker verplicht. Maar bij regen, wordt een wegwerpmasker al gauw poreus en verliest het zijn beschermende functie. De WHO is hier zeer duidelijk: een nat masker moet zo snel mogelijk vervangen worden door een droog exemplaar. Daarom kies je tijdens deze wintermaanden beter voor een masker met een waterafstotende buitenlaag. 

Ook de levensduur van een wegwerpmasker wordt stevig overschat. Deze maskers kunnen 4 tot maximum 6 uur gebruikt worden. Dit heeft vooral te maken met onze adem die eigenlijk hetzelfde effect heeft als regen. Waterdamp in onze adem, zorgt ervoor dat de vezels samenklitten en er dus grotere gaten ontstaan tussen de vezels. Het masker drogen is geen oplossing. Wegwerpmaskers zijn immers gemaakt van korte losse vezels die zich niet ‘herstellen’. Dat betekent dat een wegwerpmasker best dagelijks vervangen wordt door een nieuw exemplaar. Zo goedkoop zijn ze dus niet. Voor een doorsnee gezin loopt de rekening dan al snel op.

En dan hebben we het nog niet gehad over de impact op ons milieu. Elke maand eindigen miljarden wegwerpmaskers wereldwijd op onze afvalberg. Een ecologische voetafdruk waarvan we nog lang de gevolgen zullen dragen! 

Wegwerp maskers waren een goede optie bij de start van de pandemie om snel te reageren. Maar ondertussen zijn we een jaar verder. En wordt het hoog tijd om te kiezen voor veiligere en duurzame alternatieven.

Vorige
Vorige

Wat zijn de regels op mijn bestemming?

Volgende
Volgende

Hoe werken onze Cool-Masks.